Položit vlastní dotaz

Vyhledávání v poradně

 

Dotazy

Dobry den. Je me 29 let a mam krive horni zuby. Je mozne s vami resit i vyleceni a srovnani chrupu? Nemuzu sehnat zadneho ortodoncistu a kdyz uz nekoho sezenu, tak me dost odradi od nasledne lecby. Kuprikladu ze budu muset na operaci s celisti a nasledne budu mit chrup zdratovany rovnatky, ktere se zafixuji k usim atd. Pritom po konzultaci se svoji zubarkou jsem nabyl nazoru, ze staci jen rovnatka na vrchni chrup a bohuzel si uz nevim rady. Je mozne se na vas obratit s pomoci? Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den, křivé zuby se zcela obecně dají řešit a) rovnáním b) zbroušením a osazením fazetami nebo celým korunkami c) extrakcí a zhotovením nových zubů na implantátech pokud máte zuby jinak zdravé, tak Vám bylo nabídnuto rovnání zubů a tam má zcela jednoznačně rozhodující slovo ortodontista. Pokud se Vám návrh ortodontisty nezdá, vyhledejte ještě jiného ortodontistu/ku, aby jste měl alespoň dva názory. Často se přístupy jednotlivých ortodontistů liší. Za druhý názor budete muset nejspíše zaplatit, ale jsou to dobře investované peníze. Já ortodontista nejsem, ale spolupracuji s nimi a v některých případech mohu rovnání zubů na jejich doporučení chirurgicky urychlit. Ale vždy to rovnání zubů řídí ortodontista a já mohu jen na jeho/její doporučení a pokud to bude indikované, léčbu chirurgicky urychlit. S pozdravem Martin Toušek


Mám cca měsíc zavedeny miniimplantáty, nyní vytažené stehy - a lékař mě bohužel odsoudil na nejméně další tři měsíce chodit bez zubů. Mým pracovním nástrojem je řeč, jenže nyní nejen vypadám zoufale, ale hlavně "šišlám". Copak nejde upravit neebo zhotovit snímací náhrada po tzv. překlenovací období? Jsem psychicky na dně po ignorantské odpovědi zubaře na otázku, jak mám pracovat: "To nevím." Velice lituji, že jsem do toho šla, nyní nevidím cestu, jak to psychicky zvládnout. Myslíte, že mi může někdo pomoci? Vím, že je problém vstupovat do něčeho, co začal někdo jiný, ale ... já už fakt nemohu dál.

Odpověď:

Dobrý den, nezmiňujete žádné další podrobnosti Vašeho případu. Zda se jedná o dolní čelist? Kolik a kam máte zavedených miniimplantátů? Zda jsou celé zanořené v kosti tak, že z nich nic přes zhojenou dáseň nevyčnívá? Proč nebyly miniimplantáty ihned zatíženy. Proto i odpověď bude zcela obecná. Vycházím z toho, že se jedná o dolní čelist a máte zavedené dva miniimplantáty cca 1,5 cm od středu, které jsou zcela v kosti, nic z nich přes dáseň nevyčnívá. To, že Vám náhrada po operaci nedrží a špatně se Vám mluví, je pravidlem spíše než výjimkou. Pokud jste v situaci, že zavedené miniimplantáty z nejrůznějších důvodů nelze zatížit ihned, tak lze přechodné vhojovací období řešit následujícími způsoby: 1. ordinační re-bazí stávající náhrady provizorním měkkým rebazovacím materiálem např. FITT, který lépe zkopíruje změnu reliéfu protézního lože po poslední operaci. 2.pokud tato re-baze retenci náhrady nezlepší, lze do dolní čelisti přesně ve střední čáře zavést jeden implantát nebo miniimplantát, který v této lokalizaci, vzhledem k velmi pevné kosti, lze ihned zatížit zásuvným spojem typu "ball retention" nebo nejlépe "Locator". Většinou se tento středový implantát i přes okamžité zatížení dobře vhojí a lze jej následně po vhojení i těch postranních implantátů začlenit do celého řešení. Retence tímto jedním středovým implantátem samozřejmě není taková jako dvěma postranními, ale je mnohem lepší než žádná. Doporučuji Vám najít společnou řeč s Vaším současným implantologem, protože je to pro Vás nejjednodušší a nejméně nákladné. S pozdravem Martin Toušek


Dobry den, od 6 let trpím revmatoidní artritidou a v pozdejsim veku jeste byl nalez na roztrousenou sklerozu. CCa od 18 let beru velke davky kortikoidu(21 let celkove) a diky temto lekum mam osteoporozu, sedy zakal atd. Par let po zacatku uzivani techto leku, se mi zacaly drolit zuby. Pozdeji jsem mel 2 letou lecbu na osteoporuzu. Dnes je uz zastavena. Bohuzel to odnesly vsechny vrchní zuby. Zustaly jen koreny. Spodni zuby mam jen bez stolicek. Jde prosim na zbyle koreny ktere nejsou zarostle dasní implatovat hybridní proteza? Na implantaty nemam finance a z duvodu biologicke lecby ktera by mela zacit v pristim roce je tato moznost stejne vyloucena. Predem dekuji za odpoved S pozdravem Vlastimil Odzgan

Odpověď:

Dobrý den pane Odzgáne, hybridní náhrady kotvené na patricích vcementovaných do zachovalých zubních kořenů namísto kořenových nástaveb se skutečně zhotovují, ale jedná se řešení dobře fungující v kořenech především špičáků dolní čelisti. Obecně hybridní náhrady pro horní čelist se zhotovují složitěji a s menším úspěchem než na dolní čelist. Poměr cena/výkon je v případě horní hybridní náhrady i bez použití implantátů nepříznivý, typicky ve srovnání s běžnou horní snímatelnou zubní náhradou, která když se povede tak relativně dobře drží a je na pojišťovnu nebo maximálně s příplatkem v řádu tisíců. U horní hybridní náhrady i s použitím stávajících kořenů je potřeba zhotovit kořenové nástavby, tyto spojit cementovaným kovovým třmenem, do něj vložit patrice a do náhrady pak matrice. Náklady jsou v řádu desítek tisíců, s ponecháním patrové desky a s velmi nejistým osudem takto zatížených zbylých kořenů. Jakmile Vás začne jeden kořen například bolet, tak to obvykle znamená nutnost jeho extrakce a tím selhání celého řešení. A to vše za předpokladu, že Vaše zbylé kořeny mají zaplněné kořenové kanálky tak, že na nich nemáte "váčky", a že nejsou postižené parodontózou, jinak nemá cenu o tomto řešení ani přemýšlet. Řešením pro Vás by mohly být tzv.teleskopické korunky. Na Vaše stávající kořeny, pokud jsou jinak zdravé, se zhotoví navzájem paralelní kořenové nástavby, na ně se nacementují speciální zcela hladké kónické korunky jako patrice a do zubní náhrady se vpolymerují jen o málo větší kónické matrice, které se teleskopicky nasunou na korunky a drží na nich náhradu kombinací třecího odporu a podtlaku. Podobně jako když na sebe dáte obrácené zcela shodné mokré skleničky nebo kelímky. My tento typ ošetření neposkytujeme protože vyžaduje speciální vybavení - paralelometr. Protože je navíc tato metoda velmi náročná na přesnost, odpovídá tomu i cena, která se také bude pohybovat v desítkách tisíc. Závěrem, Vaši už tak dost složitou životní situaci bych dále nekomplikoval zhotovením horní hybridní zubní náhrady a pragmaticky bych volil horní snímatelnou náhradu na pojišťovnu. S pozdravem Martin Toušek


Vážený pane doktore, byla jsem u Vás před týdnem na extrakci bolestivé spodní osmičky, rostla kolmo. ATB využívána podle pokynů, otok po 4. Dni rapidně zredukoval, pohyblivost čelisti stále omezená. Je to již týden a stále mám bolesti. Nejhorší je noc, kdy nemohu spát, přes den to tolik nevnímám. Bolest není pulsující ale je intenzivní v levé polovině dolní čelisti (misto extrakce), postupuje až do horní levé čelisti. Je možné, že se vytvořil zánět i přes kolagenovou výplň a ATB? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý slečno Grossmanová, je možné, že tam máte zánět i přes všechna provedená opatření. Musel bych Vás vidět, abych to mohl posoudit. Jsem normálně v práci, klidně přijeďte. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den pane doktore, chtěl bych se Vás zeptat na postup léčby a případnou orientační cenu. Je mi 32 let a chrup díky své nedbalosti a trauma ze zubařů z dětství nemám. Mám pouze díry a shnilé zbytky zubů na obou patrech. Rád bych na obě patra hybridní protézy. Zároveň bych rád po případné extrakci "tzv. prozatimní protézy). Prosím o radu jak postupovat a případnou orientační cenu. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den Jane, ke stanovení postupu ošetření Vás musí lékař osobně vyšetřit. Ale obecně, pokud budu vycházet z jen z informací od Vás platí: 1. ještě před extrakcemi se udělají otisky, na jejichž základě v laboratoři vyrobí "prozatimní" protézy, které se hned po extrakcích začínají nosit. 2. za 3 měsíce po extrakcích se obě protézy rebazují a zpevní síťkou ze sklovláknového materiálu. 2. za 4 měsíce po extrakcích se zhotoví zubní CT - tzv. CBCT a naplánuje se zavedení 2 implantátů do dolní čelisti a 4 do horní čelisti - implantace. 3. za 3 měsíce po implantaci v dolní čelisti se upraví dolní protéza na hybridní 4. za 6 měsíců po implantaci v horní čelisti se upraví horní hybridní protéza - někdy lze zavést implantáty hned po extrakcích záleží, jak moc jsou čelisti od zkažených zubů poničené. Cena cca 6000 za obě prozatímní protézy dohromady + 35000 za implantáty a hybridní úpravu dole + 65000 za implantáty a hybridní úpravu nahoře (v horní protéze je nutné ponechat patrovou desku) +/- 6000 - 12000 za doplnění chybějící kosti v horní čelisti. S pozdravem Martin Toušek


Vážený pane doktore,mám od mládí problémy se zuby.O své dolni stoličky jsem přišla již v 25 letech(špatnou hygienou)Nyní hygiena perfektni,bohužel,zuby už mě to nevrátí.Mám zaveden čepelkový implantát.Nyni zjištěna paradentoza.Pokud o zuby přijdu,nebude snimaci celková proteza držet,jelikož dásně kde byly stoličky jsou již splošťelé.Můžete mě nabídnout nějaké finančné dostupné řešení mé situace.Je mě 42 let a jsem z této situce zoufalá.Mnohokrát děkuji.Sv.L

Odpověď:

Vážená paní Svatoňová, pokud přijdete o všechny zuby v dolní čelisti a budete mít snímací celkovou náhradu (protézu) tak Vám mohu nabídnout tzv. hybridní náhradu. Tzn., že Vám zavedu dva zubní implantáty a po 3 měsících upravím Vaši protézu tak, že půjde na implantáty "nacvaknout". Celé to stojí cca 35000 Kč. Nevím, zda to pro Vás znamená finančně dostupné řešení. Nejlepší (a finančně nejdostupnější) bude, když Vám Vaše vlastní zuby vydrží co nejdéle, parodontózu na nich budete léčit a budete nosit částečnou snímací protézu, která na zbývajících předních zubech obvykle pomocí spon relativně dobře drží. To jsou však jen zcela obecná doporučení. Váš konkrétní případ mohu posoudit, jen když Vás osobně vyšetřím. S pozdravem Martin Toušek


Dobry vecer, mam na vas otazku. Mam krive zuby. Obe dvojky mi rostou smerem dovnitr. Delaji se mi i krcky. Chtela bych vse opravit a zuby pod narkozou narovnat. Chtela bych rovne zuby. Ale nechci dlouhodoba rovnatka. Bylo by mozne u vas teto služby? Jaka by byla cena? Dekuji

Odpověď:

Dobrý den paní Simono, obecně řečeno, zuby rovnají ortodontisté, což já nejsem. Musíte začít vyšetřením na ortodoncii, zda se tento působ léčby pro Vás vůbec hodí. Nejlépe vyhledat ortodoncii v místě bydliště, protože ještě před operací musíte mít již nelepené ortodontické zámky a po chirurgickém zákroku jsou nutné kontroly na ortodoncii po cca 8 týdnů jednou týdně. Chirurgickým zákrokem, který provádím, se zuby i s kostí uvolní, aby s nimi šlo hýbat rychleji, ale při operaci se zuby ještě nenarovnají. Nemám možnost operace provádět v narkóze, jen v místním znecitlivění (injekce). S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den, ve čtvrtek jsem byla na svém posledním trhání zubu moudrosti. Avšak, dle slov lékaře byl zub zavrtaný víc v kosti než se zdálo z rentgenu. Samotná extraxce byla v pořádku, stav poté taky. Ale po pominutí umrtvení, příšerná bolest. Bolesti zvládám celkem dobře, ale na toto nepomohl žádný prášek, musela jsem si vzít 2x větší dávku než co se doporučuje na krabičce. No a od druhého dne mám otok, ale přímo na čelisti hodně tvrdý a bolestivý. Ústa otevřu maximálně na 1cm. Co mě ale děsí je to, že když jsem si ránu vyfotila na mobil, tak z ní vykukovalo cosi šedivého. Může to být kolagenová výplň, nebo snad zánět? Omluvte mě, ale vážně se bojím, že něco není v pořádku.

Odpověď:

Dobrý den Anno, bolesti, otok a omezené otevírání úst tak jak je popisujete, jsou po extrakci zubů moudrosti normální, proto předepisujeme léky na bolest, antibiotika a doporučujeme všechna opatření tak jak je mám uvedené na svých stránkách. Pokud si nejste jistá, že vše probíhá tak jak má, měla by jste kontaktovat lékaře, který Vám zub trhal, aby Vám poradil co dál, protože jen on přesně ví, jak výkon probíhal a co lze po něm očekávat. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den, je možné dat celkovou narkozu na trhani moudraku? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den Marcelo, v naší ordinaci možnost celkové anestézie - narkózy, nemáme. Podání narkózy v jiných ordinacích z rukou anesteziologa začíná na 5000 Kč za hodinu. Dále se můžete zkusit informovat v některé Fakultní nemocnici, kde se za určitých podmínek provádějí extrakce zubů moudrosti v celkové anestézii tzv. na pojišťovnu. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den. Chybí mi zub číslo 3 nahoře. Je možné, aby lékař zavedl do špičáku miniimplantát o průměru 2.9 a délce 11,5 mm? Někde jsem slyšela, že špičák je velmi zatěžovaný zub a miniimplantát takovéhoto rozměru nemá dlouhého trvání. Děkuji za odpověď. Smatanová.

Odpověď:

Dobrý den paní Smatanová, bez toho, abych viděl Vás a Váš rentgenový snímek může být rada jen obecného charakteru. Váš lékař má k zavedení miniimplantátu těchto rozměrů jistě důvod. Nejspíše Vám po ztrátě špičáku zůstala malá mezera a málo kosti. Výsledná korunka na miniimplantátu se dá vyrobit tak, aby miniimplantát nebyl tak zatěžovaný jako byl špičák, který nahrazuje. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den, je mi 51 let a v listopadu lonského roku jsem dostal zubní náhrady na obě čelisti. Protézy. Jsem s tím nespokojen,padají a nemohu jíst. Proto bych měl zájem o vaše služby a řešení na implantáty. Bydlím v Poděbradech. Zatím děkuji a budu čekat na váš kontakt. S pozdravem Antonín Grunta

Odpověď:

Dobrý den pane Grunto, odpověď s doporučením dalšího postupu (3D rtg a vyšetření v jedné návštěvě u nás v Hradci Králové)jsem Vám napsal přímo na Váš email. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den,chci se zeptat na řešení bezzubé horní čelisti.Jde udělat hybridní náhrada na miniimplantáty,a nebo kolik by se muselo použít implantátů a tutéž náhradu.Jaká by byla cena is celou protézou.Snímek by jsem mohla poslat.Jsem až z Blanska.

Odpověď:

Dobrý den paní Marcelo, u hybridní náhrady v horní čelisti hodně záleží na tom, co od ní očekáváte. Pokud Vám vadí patrová deska a chtěla by jste mít patro volné, tak to hybridní náhrada nevyřeší, protože u ní zůstává patrová deska zachovaná. Pokud máte problémy s tím, že Vám náhrada nedrží, tak to hybridní náhrada řeší dobře. Protože je kost v horní čelisti měkčí než v dolní, tak tam miniimplantáty častěji selhávají. Pokud tedy hybridní náhradu nahoře, tak spíše na klasických implantátech a "nacvakávací" spojení s náhradou typu Locator. Tam bych doporučil minimálně 3 implantáty k plošnému kotvení. Cena takového řešení by byla 40000 Kč. Snímek mi můžete poslat, ale závazné stanovisko lze zaujmout až po vyšetření a zhlédnutí 3D rtg - tzv. CBCT. Pokud máte zájem o bezplatnou konzultaci, napište svoje nacionále - r.č., pojišťovnu a celé jméno. Pošlu Vám emailem žádanku na CBCT, kam se stavíte cestou k nám, abychom měli informace kompletní. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den,mám jeden velký problém.Zbývá mi na vrchním patřě 5 kořenů na kterých mám .korunky.Na jedné straně mám spojenou 1 a2 Bohužel se mi tento dvojzub stále viklá.Na zbytek horních zubů mám částečnou snímatelnou náhradu se kterou jsem velmi spokojená.Moje paní zubařka mi sdělila že už mi nemá co nabídnout.Chtěla bych se zeptat jestli jdou ty dvě korunky ještě na nějaký čas upevnit.Je mi 60 roků.ale ještě bych nerada byla bezzubá. Děkuji za odpověď Lankašová

Odpověď:

Dobrý den paní Lankašová, bez vyšetření a rentgenu nemohu napsat, zda ty Vaše konkrétní dvě korunky půjdou ještě upevnit. Obecně, pokud jsou Vaše vlastní již jen kořeny a zbytek jsou nástavby s protetickými korunkami a je zřetelná viklavost zubů, může se jednat o dvě situace. Buď se jedná o parodontózu, kdy se viklají celé zuby - korunky i kořeny. V tom případě se dá viklavost snížit jen spojením těchto viklavých zubů se zbývajícími třemi zuby, které se neviklají. To znamená všechny korunky sejmout a zhotovit nový můstek, který spojí všech 5 zubů dohromady. Nebo se jedná o uvolnění jedné případně obou kořenových nástaveb. Pokud je příčinou uvolnění nástavby zlomenina kořene nedá se již nic dělat a tento se musí vytrhnout. Pokud došlo jen k uvolnění fixačního cementu nebo zlomení kořenového čepu a kořeny samotné jsou pevné, lze zhotovit nové kořenové nástavby a nové korunky, které se již viklat nebudou. Vycházejte z toho, že Vás Vaše vlastní paní doktorka nejlépe zná a myslí to s Vámi dobře. S pozdravem Martin Toušek


Dobrý den Mám prosbu rozpadá se mi horní patro , chybí mi už 10 zubů , jaká je možnosti mám .. Co by stálo udělat horní implantáty ??? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den... S pozdravem Oravec

Odpověď:

Dobrý den pane Oravče, bez toho, abych Vás znal, viděl a vyšetřil, včetně rentgenu, se jedná jen o odhadování. V horní čelisti Vám tedy zbývá 4 až 6 zubů. Pokud chcete co nejlevnější a přitom funkční řešení, tak si nechte zhotovit částečnou snímatelnou náhradu, se kterou se docela dobře najíte a Vaše zbývající zuby ji v tomto počtu mohou docela dobře pomocí spon na náhradě udržet relativně pevnou. Pokud chcete řešení tzv. "na pevno" a zůstalo Vám dost kosti po ztrátě zubů, je lepší zbylé zuby vytáhnout, zavést 4-5 implantátů a zhotovit na nich pevnou náhradu 10 zubů - od pětky po pětku a to u nás lze provést v jednom dni za 100 000 Kč. S pozdravem Martin Toušek


1 2 následující